Inventarisatie met kaartmateriaal
Inzoomen op je perceel van achter je pc: we leren meer over de bodem, hoogteverschillen, natuur in de buurt, geschiedenis van het perceel, enzoverder.
Inventarisatie op je terrein
Je perceel leren kennen door effectief met je voeten in het gras (of in de modder) te staan. We koppelen de info uit de kaarten aan wat we zien op het terrein: de bodem onderzoeken, het watermanagement analyseren, de aanwezige planten en wat ze vertellen over je perceel, het gedrag van je kudde.
Doelen & vereisten
Bekijk wat je zelf wilt op je perceel. Droom groot en klein, wat is er mogelijk? Welke wettelijke bepalingen zijn er om rekening mee te houden? Dit alles leggen we samen tot een puzzel samen met het kaartmateriaal en de bevindingen van op het terrein, als uitgangssituatie voor het ontwerp.
Plantensoorten
Waarmee hou je rekening bij het kiezen van planten? Welke planten zijn eetbaar en met welke moet je oppassen? Welke planten zijn geschikt voor je bodem, perceel & doelen? We maken een lijst van planten die geschikt zijn om toe te voegen op jouw perceel.
Ontwerp
De principes achter het paddock paradise concept & gerelateerde concepten, voor- en nadelen van dit systeem. We overlopen verschillende ontwerpprincipes uit het groenbeheer en bepalen de ligging van paddocks, tracks en beplanting.
Inrichting & uitvoering
Vervolgens gaan we meer in detail: voor welke ondergronden kan je kiezen en hoe bouw je ze op? Hoe blijf je binnen je budget zonder dat je paarden in de modder staan? Hoe richt je hooi- en drinkplaatsen in en voor welke materialen kies je best? We bekijken ook welke verrijkingselementen je kan toevoegen en hoe je het ontwerp in fases kan opdelen.
Beheer van je biotoop
Je plek is nu ingericht en klaar voor gebruik. Maar hoe kan je alles efficiënt beheren? Hoe onderhoud je al de beplantingselementen? Hoe bespaar je tijd met mesten en voeren? Wat kan je doen met de paardenmest en hoe creëer je een circulair systeem?
Weidebeheer
Een volledige module over het ontwikkelen van een gezonde paardenweide, waarbij we focussen op ecologische principes van graslandbeheer. Waarop moet je letten en welke principes zijn belangrijk hiervoor? Welke maatregelen werken ècht en welke niet (en waarom)? Leer composteren en een circulair systeem te vormen met nutriënten.
Monitoring & aanpassing
We leren hoe we in kaart kunnen brengen hoeveel de paarden bewegen, en hoe we ze kunnen aanmoedigen om meer te bewegen. Leer je voermanagement te optimaliseren zonder de paarden te frustreren, en verbeter je ondergronden waar nodig. Een paddock paradise is continu in verandering: leer hierin doelen stellen en stap voor stap te verbeteren zonder je overzicht kwijt te geraken.
Extra's
Bonusmodules met verdiepende info, kennis over andere domeinen, bijscholingen, enzoverder. Ook enkele cadeautjes, kortingscodes en exclusieve diensten voor als je nog meer wilt bijleren, of toch graag wat persoonlijke feedback hebt.