Overslaan naar inhoud

Online cursus: Creëer je eigen Biotoop


Alle kennis & praktische handvaten om je eigen paardenbiotoop
 te ontwerpen, creëren, beheren & verbeteren. ​  


Een online leeromgeving die jou zélf de expert van je huisvesting maakt!

Al jarenlang geef ik paardenhouders advies over het inrichten van een natuurlijke huisvesting voor paarden. Bij elk project leg ik de kennis uit mijn opleidingen, bijscholingen en eigen ervaringen samen met de eigenschappen van je perceel, de bodem en de paarden, om zo tot een optimaal ontwerp & adviesrapport te komen. 

Hoe langer ik dit doe, hoe meer ik besef dat huisvesting voor paarden iets heel dynamisch is, waarin je dingen moet uitproberen, monitoren, verbeteren. De kudde kan veranderen, het weer verandert en wordt extremer waardoor een plan niet voor eeuwig het optimale plan is. En misschien veranderen je eigen plannen en doelen ook. Daarom is het heel belangrijk om als paardenhouder zélf de juiste kennis in handen te hebben om je huisvesting aan te passen. Zo kan jij je eigen perfecte ontwerp maken en bijsturen wanneer nodig. Je kan de juiste ondergronden kiezen en deze ook blijven verbeteren volgens behoefte en budget, de eetplaatsen managen op een manier die aansluit bij je kudde, en je weide volgens eigen mogelijkheden ontwikkelen tot een gezond grasland.

Door zelf bij te leren in een online leeromgeving met alle uitgebreide info, weet je niet enkel HOE dingen aan te pakken, maar ook WAAROM je bepaalde keuzes maakt. Zodat de biotoop die je creëert, ook kan mee evalueren en verbeteren met de tijd, met jou en je kudde.

Wanneer is deze cursus iets voor jou?

  • Als je de optimale huisvesting wilt ontwerpen voor je paard(en), aangepast aan je bodem, de mogelijkheden van je perceel en je eigen doelen en mogelijkheden.
  • Als je al een paddock paradise hebt, maar wilt analyseren hoe je deze nog kan aanpassen en verbeteren.
  • Als je de juiste beplanting wilt toevoegen als gezond ruwvoer voor je paard, maar ook om de biodiversiteit te verhogen en andere dieren voedsel en schuilplaats te bieden.
  • Als je een weiland hebt dat je wilt verbeteren tot een divers en gezond grasland voor je paard, dat je kan bemesten met een stabiele compost, gemaakt van de mest van je eigen paarden.
  • Als je je plek wilt optimaliseren om je paard veel te laten bewegen, zichzelf te trainen tijdens het eten, en mentaal uit te dagen met verschillende verrijkingselementen.
  • Als je je echt wilt verdiepen in deze kennis​, in een leeromgeving wilt waar je jarenlang kan blijven bijleren.


Ja, dat wil ik!

Over mij

Ik heb zelf een bachelor diergeneeskunde en masterdiploma’s in landbouw en natuurbeheer. Naast deze combinatie heb ik me jarenlang bijgeschoold en ervaring opgedaan over natuurlijke huisvesting, volgens de natuurlijke behoeftes van paarden en met zo veel mogelijk ruimte voor de natuur. Inmiddels zet ik me in om meer paardvriendelijke & biodiverse plekjes te creëren, en heb ik al tientallen paardenhouders mogen helpen met een ontwerp & advies op maat.



Wat leer je in de cursus?

  • Je kan je eigen plek volledig inventariseren, zowel op vlak van kaartmateriaal als door op onderzoek te gaan op je plek zelf. Je leert inschatten hoe het met je bodem gesteld is, welke verschillen er zijn op je terrein en hoe je alles aanpast op basis van je terrein & kudde.
  • Je kan een ontwerp helemaal op je eigen maat maken, met plantensoorten geschikt voor je paarden en perceel, eetplaatsen die afgestemd zijn op je kudde & praktische mogelijkheden.
  • Het stopt niet bij het ontwerp: je leert ook bij over het inrichten & beheren van je plek. Het inrichten van ondergronden en voerplekken, het kiezen van materialen, het onderhoud van je beplanting.
  • We zoomen ook in op uitdagende situaties zoals medische problemen, verschillende kuddes & behoeftes, moeilijkere percelen. 
  • Je leert ook je plek evalueren: wat gaat er goed, wat gaat er minder goed? Je weet waarop te letten en hoe je zaken kan aanpassen om tot het optimale beheer te komen.


Wat krijg je?

Deze cursus is niet het zoveelste korte stappenplannetje met info die je eigenlijk al weet. Het is een compleet naslagwerk, boordevol waardevolle info die dieper inzoomt op de wetenschappelijke grondslag. Principes uit ecologie, natuurbeheer en natuurlijk gedrag van paarden. Een naslagwerk dat ik verder zal aanvullen als ik zelf dingen bijleer, zodat ik jou echt kan meenemen. Zo kan jij ook jarenlang blijven bijleren.

  • Een online leeromgeving met teksten, documenten, afbeeldingen. Ik leg alles schriftelijk uit, omdat dit voor mij een grotere sterkte is dan spreken voor een camera :), maar ook omdat ik zo makkelijk alles kan blijven updaten. Ik link ook naar meer literatuur, bronnen, onderzoeken, voor als je zelf nog wat dieper in de kennis wilt graven.
  • Een levenslange toegang tot de leeromgeving. De prijs evalueert mee naarmate er meer kennis op het platform staat, maar eens je de toegang hebt gekocht, krijg je alle updates mee. Hoe sneller je instapt, hoe goedkoper je dus toegang hebt tot alle info.
  • Concrete stappenplannen om je plek te ontwerpen & in te richten, en anderzijds heel veel verdiepende info waar je jezelf in kan en mag verliezen :).
  • Verschillende bonusmodules die bepaalde thema’s wat uitdiepen en die geschreven zijn door andere professionals. Want kennis uit andere domeinen sluit vaak heel goed aan bij het vormen van een gezonde leefomgeving.
  • Een community waar je terecht kan met vragen, om ervaringen uit te wisselen met anderen, en waar je elkaar kan helpen en inspireren.

 


Klinkt goed?

Waar wacht je nog op? Doe mee en creëer je eigen paradijs!

De inhoud van de cursus​

Het is eigenlijk niet zomaar een cursus, maar een volledig naslagwerk bomvol informatie. Hoewel we duiken in de literatuur en je uren leesplezier zal hebben, is alles wel bondig gestructureerd zodat je altijd het overzicht behoudt.

Inventarisatie met kaartmateriaal

Inzoomen op je perceel van achter je pc: we leren meer over de bodem, hoogteverschillen, natuur in de buurt, geschiedenis van het perceel, enzoverder.  

Inventarisatie op je terrein

Je perceel leren kennen door effectief met je voeten in het gras (of in de modder) te staan. We koppelen de info uit de kaarten aan wat we zien op het terrein: de bodem onderzoeken, het watermanagement analyseren, de aanwezige planten en wat ze vertellen over je perceel, het gedrag van je kudde.

Doelen & vereisten

Bekijk wat je zelf wilt op je perceel. Droom groot en klein, wat is er mogelijk? Welke wettelijke bepalingen zijn er om rekening mee te houden? Dit alles leggen we samen tot een puzzel samen met het kaartmateriaal en de bevindingen van op het terrein, als uitgangssituatie voor het ontwerp.

Plantensoorten

Waarmee hou je rekening bij het kiezen van planten? Welke planten zijn eetbaar en met welke moet je oppassen? Welke planten zijn geschikt voor je bodem, perceel & doelen? We maken een lijst van planten die geschikt zijn om toe te voegen op jouw perceel.

Ontwerp

De principes achter het paddock paradise concept & gerelateerde concepten, voor- en nadelen van dit systeem. We overlopen verschillende ontwerpprincipes uit het groenbeheer en bepalen de ligging van paddocks, tracks en beplanting.

Inrichting & uitvoering

Vervolgens gaan we meer in detail: voor welke ondergronden kan je kiezen en hoe bouw je ze op? Hoe blijf je binnen je budget zonder dat je paarden in de modder staan? Hoe richt je hooi- en drinkplaatsen in en voor welke materialen kies je best? We bekijken ook welke verrijkingselementen je kan toevoegen en hoe je het ontwerp in fases kan opdelen.

Beheer van je biotoop

Je plek is nu ingericht en klaar voor gebruik. Maar hoe kan je alles efficiënt beheren? Hoe onderhoud je al de beplantingselementen? Hoe bespaar je tijd met mesten en voeren? Wat kan je doen met de paardenmest en hoe creëer je een circulair systeem?

Weidebeheer

Een volledige module over het ontwikkelen van een gezonde paardenweide, waarbij we focussen op ecologische principes van graslandbeheer. Waarop moet je letten en welke principes zijn belangrijk hiervoor? Welke maatregelen werken ècht en welke niet (en waarom)? Leer composteren en een circulair systeem te vormen met nutriënten.

Monitoring & aanpassing

We leren hoe we in kaart kunnen brengen hoeveel de paarden bewegen, en hoe we ze kunnen aanmoedigen om meer te bewegen. Leer je voermanagement te optimaliseren zonder de paarden te frustreren, en verbeter je ondergronden waar nodig. Een paddock paradise is continu in verandering: leer hierin doelen stellen en stap voor stap te verbeteren zonder je overzicht kwijt te geraken.

Extra's

Bonusmodules met verdiepende info, kennis over andere domeinen, bijscholingen, enzoverder. Ook enkele cadeautjes, kortingscodes en exclusieve diensten voor als je nog meer wilt bijleren, of toch graag wat persoonlijke feedback hebt.  

Met de aankoop van de cursus kom je ook in een fijne community, met exclusieve Bolt's Biotoop voordelen. Je krijgt niet enkel het programma, maar ook continue updates, kortingen, extra diensten. De inhoud wordt zo veel mogelijk aangepast naar wat je als deelnemer nog mist. Een fijn clubje dus, waar ik je heel graag in welkom heet!

FAQ​

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, zodat ik je op de hoogte kan houden over de cursus, nieuwe diensten, blogs, acties en projecten.