Paardvriendelijke beplanting
Wil jij ook makkelijk verrijking en biodiversiteit toevoegen aan je weide?
Naar de shopDe voordelen van beplanting op je weide
Zoals jullie misschien al wel weten, ben ik een ènorme fan van houtige beplanting op de weide. Bomen, knotbomen, houtkanten, hagen, struiken, borders, ... Het liefst voeg ik zo veel mogelijk plantensoorten en beplantingsvormen toe aan de weide. Waarom vind ik dit nu zo belangrijk?
- Houtige beplanting is je eigen extra gratis ruwvoervoorraad. Je paard kan telkens weer extra mineralen en vitaminen toevoegen aan z'n dieet, die doorheen de seizoenen een ondersteuning geven voor de gezondheid. Hoe meer verschillende plantensoorten je paard kan vinden, hoe breder dit pallet aan gezonde inhoudsstoffen is.
- Het knabbelen aan de beplanting, op onderzoek gaan naar bereikbare takjes, op verschillende hoogtes eten, zorgt voor verrijking en passive physio in de dagbesteding van je paard.
- Houtige beplanting vormt een voedselvoorraad en schuilplaats voor kleine dieren, zoals muizen, egels, vogels, ... en de bloemen op vele soorten zijn ook voedsel voor insecten, voornamelijk als je kiest voor inheemse plantensoorten.
- De wortels van planten helpen je ook met water- & klimaatmanagement op de weide: in natte periodes nemen ze water op, en in warme droge periodes zorgen ze voor verbetering van de lucht en verkoeling.
- Beplanting zorgt ook voor een landschappelijke inpassing van je perceel in de omgeving, en ziet er ook gewoon mooi uit, zeker in bloeiperiodes!
Klaar om je weide te transformeren tot een groen paradijsje?
Hieronder vind je de verschillende pakketjes.
Je kan ze bestellen via de shop (lees nog even de info ivm levering!)
Plantenkeuze
Er zijn heel wat plantensoorten beschikbaar die je zou kunnen aanplanten in je weide. Bij de keuze tussen soorten moet je met verschillende vereisten rekeninghouden: de groei(vorm) van de plant, de bodem waar de plant geschikt voor is, of de plant veilig & eetbaar is voor paarden, de voordelen voor de natuur (kies liefst inheemse soorten), of je zelf ook de plant kan gebruiken, enzoverder.
Wil je zelf graag inspiratie opdoen over geschikte soorten voor jou, je paarden en je perceel, dan kan je inspiratie opdoen met de bomenwaaier. Hier vind je een selectie van 25 eetbare inheemse plantensoorten, en de eigenschappen die relevant zijn voor het bepalen of ze geschikt zijn voor jou.
Als je toch nog verdwaalt in het doolhof van soortenkeuze, of je weet niet goed waar je het plantgoed kan vinden of hoe je dit best aanplant, dan kan ik je helpen! Vanaf dit jaar zijn er namelijk Bolt's Biotoop plantenpakketjes beschikbaar: zorgvuldig samengesteld zodat ze eetbaar zijn voor je paard, geschikt voor natte vs. droge plekken op je weide, geschikt voor de beplantingsvorm. Het zijn allemaal inheemse soorten en waar mogelijk de wilde varianten, uit een duurzame kwekerij - zodat je ook optimaal bijdraagt aan de natuur!
Leuk weetje: elke plantensoort komt in slechts èèn pakketje voor. Er zijn 6 verschillende pakketten, telkens bestaande uit 5 plantensoorten. Als je de pakketjes allemaal aanschaft, verzamel je dus 30 verschillende plantensoorten op je weide! Een enorme verrijking voor de biodiversiteit.
Hieronder vind je de verschillende plantpakketjes met wat meer uitleg. Per pakket kan je doorklikken naar de webshop, waar je meer info kan vinden over de soorten, planthoeveelheden, prijzen, enzoverder.
Haag voor natte grond
Plantensoorten perfect voor een natte plek op je weide en geschikt voor regelmatig bijsnoeien/knabbelen, zodat er een mooie volle scheidingswand ontstaat op termijn.
Plantensoorten: zwarte els, gladde iep, beuk, amandelwilg, hondsroos.
Haag voor droge grond
Plantensoorten meer geschikt voor een drogere grond, ook aangepast aan het regelmatig bijsnoeien. Bloemrijke soorten, die een fleurig beeld geven in de lente & zomer.
Plantensoorten: veldesdoorn, haagbeuk, gele kornoelje, sleedoorn, duinroos.
Houtkant voor natte grond
Ook deze plantensoorten zijn geschikt voor in een natte zone op je weide, maar ze zijn ook geschikt om elke 3-5 jaar bij de grond afgezet te worden. Het hout kan je gebruiken voor allerlei doeleinden, terwijl de nieuwe hergroei weer vocht kan helpen reguleren.
Plantensoorten: es, schietwilg, zomerlinde, grauwe wilg, ratelpopulier.
Houtkant voor droge grond
Soorten die ook geschikt zijn voor hakhoutbeheer, maar dan voor op een relatief droge grond.
Plantensoorten: hazelaar, tamme kastanje, winterlinde, meidoorn, boswilg.
Dubbel eetbare struiken
Dit zijn allemaal soorten die wat groter uitgroeien, en eetbaar zijn voor minstens twee soorten: mens & paard, mens & insecten, paard & insecten. Telkens een dubbel voordeel dus!
Plantensoorten: vlier, mispel, zuurbes, wilde peer, wilde lijsterbes.
Bessenborder
Kleinere soorten die allemaal eetbaar zijn voor mens & paard. Daarnaast zijn deze ook allemaal een waardevolle toevoeging voor bestuivende insecten!
Plantensoorten: aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, braam.
Het EJP plantenpakket
Via ons cursusplatform Eet je Paardentuin hebben we een speciaal plantenpakket samengesteld, met 20 plantensoorten die eetbaar of geneeskrachtig zijn voor mens én paard. Je kan de bloesems, vruchten en/of andere delen eten of gebruiken in voeding.
Plantensoorten: aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, braam, vlier, mispel, zuurbes, wilde peer, wilde lijsterbes, hondsroos, gele kornoelje, sleedoorn, zwarte els, beuk, hazelaar, tamme kastanje, schietwilg, zomerlinde, meidoorn.
Ben je lid van de EJP cursus? Dan kan je dit pakket met korting aankopen! Kijk in het leerplatform voor de kortingscode of stuur ons even een berichtje.
Minibosjes: mix&match
Meerdere pakketten samen laten je toe om een minibosje te vormen met meerdere lagen. De combinatie van meerdere pakketten en plantensoorten geeft een boost aan de biodiversiteit, en jou ook een leuke korting!
Er zijn geen vaste combinaties, wel vaste kortingen:
- Vanaf 2 pakketjes betaal je geen verzendkosten.
- Vanaf 4 plantpakketjes krijg je 5% korting op je bestelling.
- Vanaf 6 plantpakketjes krijg je 10% korting op je bestelling.
Keuzehulp & FAQ
Met een haag en een houtkant bedoel ik twee verschillende beplantingsvormen, die elk hun eigen voordelen hebben.
Een haag is een dichte "muur" van planten, die de paarden op verschillende hoogtes kunnen afknabbelen. Hoe meer de haag gesnoeid wordt (door mens of paard), hoe meer er doorheen de jaren een dichte, bijna ondoorzichtige structuur zal ontstaan. De plantjes in een haag worden dicht bij elkaar geplant, om snel een dichte structuur te vormen.
Een houtkant is een rij struiken die je om de 3-5 jaar bij de grond afzaagt. Daarna groeien de planten breed terug uit, net zoals een knotboom - maar dan laag op de grond. Omdat elk van de planten meer plaats inneemt, zet je bij een houtkant de planten wat verder uit elkaar.
Een haag is super als perceelsgrens, waarbij je een extra barrière wilt tussen je paarden en bvb. de straat. Ook binnenin je perceel is een haag heel tof, vooral als de paarden aan beide kanten eraan kunnen knabbelen heb je er amper werk aan. Als de paarden maar langs èèn kant van de haag kunnen eten, zal je de andere kant wel moeten bijsnoeien, ongeveer 1x per jaar. Bij een houtkant heb je één keer per jaar wat meer werk, omdat je dan alle takken afzaagt bij de grond. Je kan het hout dus voor vanalles gebruiken, maar ook als takkenhooi in de winter. Spreid het kappen van de houtkant best over meerdere jaren: elke winter enkele planten, en dan het liefst èèn plant per enkele weken/maanden. Zo maximaliseer je de voordelen voor je paarden en de natuur!
Alle info over het specifieke beheer van hagen en houtkanten, vind je ook nog eens in de handleiding die je bij elk pakket krijgt. Zo kan je elk plantelement optimaal beheren!
De soorten in de pakketten zijn aangepast op het bodemtype waar je ze zal planten.
De plantensoorten in de pakketten voor droge grond, hebben het liefst een goed doorlatende grond. Je kan ze dus planten in een plaats op je weide die wat hoger gelegen is en/of waar er weinig verdichting is. Deze soorten staan niet graag met hun voeten in het water, dus zet ze beter niet op een plek waar er bvb. plassen blijven staan. Als je een zandige bodem hebt, zou het wel kunnen lukken om deze planten op een nattere plek te zetten in je weide. In dat geval kan het water normaal wel goed weglopen.
De plantensoorten in de pakketten voor natte grond, hebben liefst jaarrond voldoende vocht en kan je dus wel zetten op een plek waar het wat natter is in de winter. Als je dus een plek hebt in je weide waar het water naartoe loopt en blijft staan, waar je plassen ziet, kan je deze soorten perfect plaatsen om te helpen om het overtollige water op te nemen. Zo kunnen de planten bijdragen aan het ontwikkelen van een drogere track of weide! Zet deze planten liever niet op een plek waar het in de zomer volledig opdroogt; deze soorten hebben voldoende vocht nodig. Als je een goed vochthoudende bodem hebt met bvb. leemgrond, kan je dit wel wagen.
In een haag plant je de planten best dicht bij elkaar, zodat ze snel een dicht geheel kunnen vormen. Je kan ze planten op 25-50cm van elkaar: hoe dichter bij elkaar, hoe meer plantjes je nodig hebt maar hoe sneller je haag vol en dicht zal zijn. Hoe verder bij elkaar, hoe meer lengte je kan planten met minder plantjes, maar dan zal je haag wat meer tijd nodig hebben om dicht te groeien. Eèn haagpakket bevat 20 plantjes, dus dit is goed voor 5 (25cm afstand) tot 10m haag (50cm afstand). Wil je echt heel snel een dichte haag, plant dan 2 rijen plantjes aan met een tussenafstand van 25-50cm (dubbel zo veel plantjes nodig).
In een houtkant groeien de planten op termijn breed uit, dus komen ze verder van elkaar te staan. Plant hier de planten op zo'n 1m van elkaar. Het houtkantpakket bevat 10 plantjes, dus goed voor 10m houtkant. Wil je graag een bredere houtkant, die altijd een dichte afscheiding vormt ook als je 1 rij afzet bij de grond? Plant dan een houtkant van 2 rijen (1m tussenafstand).
De omheining plaats je zo dat de paarden wel aan de uitlopers van de planten (zullen) kunnen knabbelen, maar nooit aan de kern kunnen. Bij 3 draden is zo'n 1m afstand tussen plantjes & omheining vaak een goede richtlijn. Heb je minder draden, hou dan wat meer afstand aan. Heb je draden op meer hoogtes, dan kan je de omheining dichter bij de planten zetten.
Jazeker! Je kan de plantjes ook in een andere vorm planten en ze zo laten uitgroeien tot een leuk snackeilandje of bosje voor de paarden.
Wil je een leuk bosje met meerdere lagen? Combineer dan meerdere pakketten tot een bosje met een rand en een kern. Je kan bvb op een natte plek een bosje planten door een houtkantpakket (binnenin) + haagpakket (buitenkant) te combineren, of een eetbaar bosje maken door de dubbel eetbare struiken + de bessenborder te combineren. Ook andere combinaties zijn mogelijk! Je kan het zo zot maken als je zelf wilt.
Geraak je er zelf niet helemaal aan uit welke pakketjes je wilt combineren? Laat het me weten en ik denk graag even mee!
De pakketjes worden verzonden in het plantseizoen, op vier vaste momenten. Er zal een levermoment zijn op eind november, eind december, eind januari & eind februari. Door de bestellingen te bundelen tot deze levermomenten, kan ik deze voordelige prijs aanbieden! Na je bestelling word je op de hoogte gehouden van het exacte levermoment!
De pakketjes zullen telkens verzonden worden op maandag of dinsdag, zodat ze op donderdag of vrijdag aankomen. Zo zijn ze altijd zo kort mogelijk onderweg, en kan je het weekend gebruiken om te planten. Kan je niet direct planten? Geen probleem! Houd dan de wortels vochtig tot je ze plant, en dan komt het helemaal in orde!