Overslaan naar inhoud

Een (levende) takkenwal maken

Een takkenwal is een superhandig element in je natuurlijke huisvesting, of dat nu een tracksysteem, paddock of weiland is. Een opstapeling van takken is fijn voor de paarden om van te kunnen knabbelen, een grote waarde voor wilde dieren als schuilplaats, en ook voor jezelf een meerwaarde omdat het er leuk uitziet. Bovendien is een takkenwal ook heel handig als je het graag netjes hebt, maar je paard in de winter wel graag takken voert. Je kan dan de takken laten afknabbelen (de paarden eten graag de schors) en ze daarna “opbergen” in de takkenwal voor je weer nieuwe takken voert.

Hieronder zie je een mooi beeld van één van onze takkenwallen: een natuurlijke afscheiding van de paddock, waar de paarden graag aan knabbelen (Nanna) maar ook perfect geschikt voor passive physio als ze wat groen achter de takkenwal proberen te bemachtigen (Bolt).

Een takkenwal maken is vrij simpel: je plaatst 2 rijen paaltjes met een tussenafstand van ongeveer 1m en een rij-afstand van ongeveer 50cm (je kan de afstanden natuurlijk laten variëren hoe je het zelf handig vindt). Zorg ervoor dat je buitenste rij paaltjes lang genoeg is om de stroomdraad erover door te laten lopen, zonder dat die tegen de takken komt. Tussen de paaltjes stapel je dan de takken. Bij het opbouwen moet je goed aanduwen om de takkenwal wat dicht te laten worden, maar op termijn zullen de takken vanzelf ook wat meer inzakken waardoor de takkenwal meer volume krijgt en je weer verder kan aanvullen. 

Hieronder de takkenwal in onze paddock. Deze is vrij laag, je kan hem zeker ook nog wat hoger maken. Zo zal die ook wat minder breed uit elkaar vallen, zoals bij ons wel wat gebeurd is.

Maar, een leuke toevoeging die ik met jullie wou delen in deze blog: je kan ook een levende takkenwal maken. Dit kan je doen door de palen die je gebruikt om de takken bij elkaar te houden, te maken van levende takken die je vers hebt afgesnoeid. Takken van ongeveer 5-8cm dik zijn perfect, kies een mooi recht stuk en zet het stevig in de grond. Grote kans dat de takken zullen wortelen en in de lente blad zullen vormen! Wilgentakken zijn hiervoor ideaal, maar bij ons hebben ook de lindetakken en pruimentakken geworteld. Je kan het dus gerust proberen met verschillende (eetbare) boomsoorten!

Voorbeeldjes van bij ons: links een tak van een pruimenboom, rechts een tak van een linde.

Door met levende takken te werken die gaan wortelen, creëer je een takkenwal die pakken steviger is dan eentje waarbij er paaltjes los in de grond staan. Door de beworteling kan er ook meer water opgenomen worden en geïnfiltreerd worden, wat ook weer bijdraagt aan het verminderen van modder. En voor de paarden is het natuurlijk ook extra leuk als ze kunnen knabbelen van de blaadjes die aan de takkenwal verschijnen!

Deze periode van het jaar kan je perfect nog snoeien en knotten om een takkenwal te bouwen. Je kan bijvoorbeeld vragen voor wilgentakken bij een buur (check eens op 2dehands of Marktplaats, of vraag na bij je gemeente). De dikke takken kan je dan gebruiken om je takkenwal te bouwen, de dunne takken snoei je eraf en gebruik je om hem te vullen. Een super toevoeging voor je paardenplek en de biodiversiteit!

Als je wel graag een takkenwal wilt bouwen, maar weinig takken hebt, kan je een houtkant toevoegen aan je weide. Daarvan zaag je de takken elke 3-5 jaar af (we noemen dit hakhoutbeheer), die je dan kan gebruiken voor de paarden of voor een takkenwal. De plant groeit dan weer mooi uit en zo heb je elk jaar een mooie takkenopbrengst! Via de link hieronder kom je in de webshop, waar je nog tot eind deze maand plantpakketjes kan bestellen. Profiteer er dus nog van om makkelijk wat meer groen toe te voegen!

Naar de webshop 


Aanmelden om een reactie achter te laten