Overslaan naar inhoud

Houtkanten: wat, waarom & hoe?

Ik moet je waarschijnlijk niet meer vertellen hoe een grote fan ik ben van beplanting op je paardenplek. Maakt niet uit of je een uitgebreide paddock paradise hebt, een weiland of enkel een paddock in de winter: beplanting is ALTIJD een meerwaarde. Het nodigt je paard uit om te gaan onderzoeken en bewegen, biedt verrijking en een mooie aanvulling in de vitaminen & mineralen. Daarnaast helpt beplanting met het opnemen van overtollig water én vormt het voedsel & schuilplaatsen voor allerlei dieren.

Als je beplanting gaat toevoegen, zijn er verschillende beplantingsvormen mogelijk: je kan bomen, struiken, hagen, borders, knotbomen, enzoverder aanleggen. Vandaag wil ik het specifiek hebben over een minder bekende beplantingsvorm: de houtkant. Je kan je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen, maar weet je ook wat een houtkant precies is en wat het verschil is met een haag?

Een houtkant is een rij van planten die je in hakhoutbeheer beheert. Hakhoutbeheer is een oude beheervorm die vroeger werd toegepast in natte bossen (vb. broekbossen) of in zogenaamde “geriefhoutbosjes”. Bij deze vorm van beheer worden de stammen van een plant elke 3 tot 5 jaar bij de grond afgezaagd, waarna er opnieuw nieuwe takken groeien. Een beetje zoals een knotwilg, maar dan laag bij de grond. Op die manier kan je telkens opnieuw takken oogsten, die vroeger vooral als brandhout of geriefhout dienden, maar die dus ook superfijn zijn om in de winter aan onze paarden te voeren. Dat maakt de houtkant zo’n fijne toevoeging naast andere beplantingselementen!

Meer lezen over hakhoutbeheer? Hier vind je de pagina op Ecopedia.

Dat hakhoutbeheer gaan we liefst gefaseerd toepassen: dit wilt zeggen dat we het zo veel mogelijk proberen te spreiden over verschillende jaren, en zelfs binnen hetzelfde seizoen. Zo zijn er altijd “volle” struiken en net gekapte struiken, waardoor er altijd een habitat is voor dieren, maar zo zorg je er natuurlijk ook voor dat je je paarden altijd een beetje takken kunt aanbieden ipv. alles in één keer en daarna niets meer.

Als je bijvoorbeeld een houtkant hebt met 20 planten, kan je elke plant om de 4 jaar afzetten. Je zaagt dus elk jaar 5 planten. Deze 5 planten kan je spreiden over de winter: vb. 1 elke maand 1 plant, van november tot en met maart. En je kan dan zelfs elke week een paar takken van die plant afdoen, zodat de paarden de volledige winter takken tot hun beschikking hebben.

Welke soorten zijn nu geschikt om hakhoutbeheer mee te doen? Er zijn enkele bekende soorten die hakhoutbeheer héél goed verdragen, zoals wilgensoorten, populieren, hazelaar, zwarte els. Bij uitbreiding reageren eigenlijk de meeste loofbomen goed, behalve beuk en berk zijn minder geschikt. Naaldbomen kunnen hakhoutbeheer niet verdragen omdat ze geen slapende knoppen hebben, waaruit ze terug kunnen uitgroeien.


Hulp nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig, of wil je gewoon een kant-en-klaar plantenpakket? 

Dan heb ik goed nieuws voor jou: ik heb een houtkant samengesteld zowel voor droge als voor natte grond. In elk pakket zitten 5 verschillende plantensoorten, 10 planten in totaal. Als je de plantjes dus op 1 meter van elkaar zet, kan je er een houtkant van 10m mee aanplanten!

Houtkant voor natte grond

Houtkant voor droge grond

Wil je graag beplanting toevoegen, maar weet je helemaal niet waar beginnen? 

Dan heb ik een vroeg kerstcadeautje voor jou: vanaf 21 december komt er een minicursus over beplanting online, waarvoor je gratis kan inschrijven. Ik neem je mee in het leren kennen van je bodemtype, het bepalen van plantensoorten en plantelementen, helemaal tot en met het juist aanplanten van het plantgoed. Zo maak ik jou, je paarden én de natuur blij!

Schrijf je in voor de gratis minicursus!


Aanmelden om een reactie achter te laten